Introduction to Microeconomics

Some very short questions of Introduction to Microeconomics

1)Define an economic theory.

Ans) An economic theory is defined as a model along with the specified and empirical economic variables, concepts and facts used to explain and predict the changes.

2).List out the elements of well defined economic theory.

Ans)  The elements of well defined economic theory are as follows:

i)Definition

ii)Assumptions

iii)Predictions

iv)Test

3)What are the economic resources?

Ans)Economic resources refer to the services of the various types of labour,capital equipment,land,and entrepreneurship.Since the supply of these resources is limited or scare ,they command a price(i.e they are economic resources.

4) What do you mean by scarcity?

Ans) Scarcity in economics always refers to relative scarcity. Anything is said to be scare if its demand exceeds corresponding supply ie. Anything having finite supply is called the scare thing.

5)Why do central problems arise in an economy?

Ans) The central economic  problems arise out of two basic facts:

i)Human wants for goods and services are unlimited and

ii)Resources to produce those goods and services are limited or scarce.

6)What do you understand by allocation of resource?

Ans) Allocation of resources is the basic problem related to efficient utilization of resources for the production of different good s and services.It is concerned with what to produce,how to produce and for whom to produce.

7)Define microeconomics.

Ans)Microeconomics is defined as the branch of economics which deals with the action of individuals and small groups of individuals of an economy.These small groups of individuals may be households,firms and industries consisting of several firms.

8)Why microeconomics is also called slicing method?

Ans) Microeconomics is also called ‘slicing method’ because it splits up the entire economy into smaller parts for the purpose of intensive study.

9)Microeconomics is also called price theory.Why?

Ans) Microeconomics is also called price theory because it deals with the determination of price of goods and services.It studies how prices of a particular commodity like paddy is determined;how wages,interest,rent profit are determined.

10)What are the principle variables of microeconomics?

Ans)The principle variables of microeconomics are individual income,individual expenditure,demand and supply of an individual product,relative prices,cost of production of an individual firms,etc.

11)List out the scope of microeconomics.

Ans) The scope of microeconomics are as follows:

i)Theory of demand

ii)Theory of production

iii)Theory of product pricing

iv)Theory of factor pricing

v)Theory of welfare economics

12)What are the different types of microeconomics analysis?

Ans) The different types of microeconomics analysis are as follows:

i)Micro static

ii)Comparative micro static

iii)Micro dynamics

13)Define Micro Static.

Ans) Micro static is the study of static relationship between different microeconomic variables.It deals with the final equilibrium condition which do not involve any variation in the time element.

14)Definine Comparative Micro Static.

Ans) Comparative Micro Static is the comparartive study of different equilibrium position at different points of time.It simply compares the initial equilibrium position with the final position of equilibrium.

15)Define Micro Dynamics.

Ans) Micro economic is  the study of the process through which the final position of equilibrium  is reached through a series of adjustment over a series of time.

16)List the functions of Microeconomics Theory.

Ans) The functions of Microeconomics Theory are as follows:

i)To analyze behavior of an individual economic entities.

ii)To provide tools for business decision making.

iii)To provide basis for product pricing.

iv)To provide tools to formulate economic policies.

17)Write any four importance of Microeconomics.

Ans ) The four importance of microeconomics are as follows:

i)Helpful to understand working of the economy.

ii) Helpful to formulate economic policies.

iii) Helpful to study human behaviours.

iv) Helpful in business decision making.

18)List out the limitations of microeconomics.

Ans)The following are the limitations of microeconomics:

i)Microeconomics is static in nature .

ii)Conclusion drawn from microeconomics may be wrong from the society’s point of view.

iii)It has limited scope.

iv)It ignores the role of the government.

19)Define macroeconomics.

Ans) Macroeconomics is the branch of economics which deals with aggregate economic variables such as national income,aggregate saving,aggregate consumption,etc. It examines how general price level is determined and how resources are allocated at the level of the economic system as a whole.

20)Write any four principles of economics.

Ans)The following are the four principles of economics:

i)People face tradeoffs

ii)The cost of something is what you give up to get it.

iii)Rational people think at the margin.

iv)People respond to incentives.

21)Define normative economics.

Ans)Normative economics is that which studies things as they should be.It is related to the criteria of ‘What ought to be’ or what should be done.For example,it suggest us about what should be done to solve the problem of inflation.

22)Define Positive economics.

Ans) Positive economics is that which studies things as they happen in reality.It explains whatis,what was,and what will be.It studies cause and effect relationship between economic phenomena.For example,the law of demand studies cause and effect relationship between price and demand for a commodity.

(Visited 3,182 times, 5 visits today)